Pasty, oleje, marynaty

Sortuj według:
Dlaczego my?
-
Z miłości i pasji możecie kojarzyć nas z @nowoscipysznosci
-
Szeroki wybór produktów z całego świata
-
Darmowa dostawa do Orlen Paczka od 199zł
-
Program lojalnościowy doceniamy stałych Klientów
-
Szybka wysyłka zamówienia wysyłamy w ciągu 48h
-
30 000+Zrealizowanych zamówień dziękujemy za Wasze zaufanie
Gotowanie to nie tylko codzienny obowiązek. Może być ono również wspaniałą podróżą w najdalsze zakątki kulinarnego globu! Odkryj szeroką gamę past, olejów i marynat z kuchni całego świata: od wyrazistych, koreańskich propozycji, po tajskie oraz indyjskie koncentraty pełne aromatycznych przypraw. Nie musisz być doświadczonym kucharzem, aby przyrządzać dania niczym z zagranicznych restauracji. Zanurz się w świecie smaków - niech zainspirują Cię one do przygotowywania wyjątkowych potraw każdego dnia!
Pasty, oleje i marynaty z kuchni całego świata
Czy marzysz o kulinarnej przygodzie dookoła świata bez wychodzenia z własnej kuchni? Zagraniczne pasty, oleje i marynaty są niczym klucze do odkrywania nowych smaków i aromatów, które mogą odmienić Twoje gotowanie. Korzystając z tych różnorodnych składników, możesz w łatwy sposób wzbogacić swoje codzienne menu i zachwycić zarówno siebie, jak i swoich gości egzotycznymi potrawami, pełnymi autentycznych smaków.
Pasty koreańskie
Koreańska kuchnia cieszy się niesłabnącą popularnością wśród smakoszy na całym świecie. Doceniana za złożoność smaków, odpowiedni poziom pikantności oraz prostotę, stała się również inspiracją dla wielu nowych, kulinarnych trendów. Do przygotowania dań typowych dla tego regionu Azji, warto zaopatrzyć się w kilka niezastąpionych składników.
Pasta miso
Jedna z najpopularniejszych past sojowych - miso - jest nieodzownym elementem różnego rodzaju dań. Jej bazę stanowią sfermentowane nasiona soi, które nadają całości głębi smaku, tak zwanego umami. W tym właśnie tkwi sekret wielu azjatyckich posiłków! Pasta miso doskonale sprawdzi w wielu tradycyjnych potrawach. Z powodzeniem, może być bazą do zup, sosów, dressingów do sałatek czy marynat.
Pasta gochujang
Gochujang, koreańska pasta z papryczek chilli gochugaru, ryżu i fermentowanej soi, to prawdziwa esencja koreańskiego smaku. Dzięki swojej pikantności oraz słodkiemu aromatowi, pasta gochujang stanowi nieodzowny składnik wielu tradycyjnych dań takich jak bulgogi, bibimbap czy tteokbokki. Dodaje potrawom ognistej intensywności - co zdecydowanie docenią miłośnicy pikantnych potraw.
Pasty indyjskie
Kuchnia indyjska to prawdziwa uczta dla zmysłów – pełna kolorów, aromatycznych przypraw i intensywnych smaków. Marzysz o kremowym kurczaku tikka masala? A może o aromatycznym curry z warzywami? Wystarczy kilka łyżek indyjskiej pasty, by przenieść się do pachnących przyprawami ulic Bombaju. Tego rodzaju dodatki smakowe w skoncentrowanej formie, świetnie sprawdzą się do sosów, marynat i zup.
Pasta curry
Jednym z najpopularniejszych produktów z Indii jest pasta curry. Tradycyjnie występuje w trzech odmianach: żółtej, czerwonej i zielonej, różniących się między sobą stopniem pikantności. Jednak to, co je łączy, to charakterystyczny smak, który zawdzięczają takim przyprawom, jak chilli, kumin, kolendra, czosnek, kurkuma, pieprz i galangal. Dzięki paście curry, Twoje dania nabiorą autentycznego charakteru. Przygotowanie aromatycznych posiłków niczym z indyjskich restauracji nigdy nie było prostsze!
Pasty tajskie
Potrawy z Tajlandii łączą w sobie niepowtarzalną harmonię słodkich, kwaśnych, pikantnych i słonych smaków. Wyobraź sobie delikatny makaron ryżowy, mięciutkie tofu, świeże warzywa i chrupiące orzeszki ziemne, wszystko skąpane w niepowtarzalnym sosie - wiesz już, o czym mowa? To pad thai, czyli jedno z najpopularniejszych tajskich dań. Kluczem do jego przyrządzenia jest pasta z tamarandynowca. Możesz również skorzystać z gotowego sosu do pad thaia, który możesz mieć pod ręką, aby w każdej chwili móc wyczarować swoją ulubioną potrawę - i to we własnej kuchni!
Twojej uwadze nie powinna również umknąć pasta z krewetek. Przyrządzana najczęściej z suszonych krewetek, czosnku, chilli i limonki, to idealna baza do sałatek, dań makaronowych oraz zup. Jej specyficznego zapachu, nie zapomnisz do końca życia! Wykorzystaj ją jako tajny składnik swoich kulinarnych eksperymentów, a Twoje potrawy zyskają wyjątkowy charakter i morską głębię.
Aromatyczne dodatki ze świata w Twojej kuchni
Oprócz past warto poznać także inne aromatyczne dodatki, które wzbogacą Twoje kulinarne doświadczenia. Oto kilka kluczowych składników, które warto mieć w kuchennej szafce.
Oleje
Olej to nieodzownym elementem wielu kuchni świata. Nie wyobrażamy sobie bez nich smażenia, pieczenia i grillowania. Na które z nich warto zwrócić uwagę? Będą to z pewnością:
- olej sezamowy, o intensywnie orzechowym aromacie, idealnie komponuje się z sałatkami, daniami z woka i potrawami z grilla. Jego głęboki smak dodaje potrawom charakteru, a delikatna nuta orzechów podkreśla świeżość składników. Przyrządzając z nim dania pamiętaj, że jest bardzo intensywny i dominujący. Już kilka kropel wystarczy, aby nadać Twojemu daniu niepowtarzalnego smaku!
- pikantny olej chilli sprawdzi się natomiast w przypadku dań, którym brakuje odrobiny ostrości. Nadaje on potrawom dodatkowej intensywności oraz podkręca ich smak, rozgrzewając podniebienie. Pamiętaj, że odrobinę, warto dodać nawet jeśli nie jesteś fanem ostrych potraw. Olej chilli to nie tylko kapsaicyna!
Marynaty
W czym tkwi tajemnica soczystego mięsa? Odpowiedniemu przyrządzeniu musi towarzyszyć, niemniej ważna, marynata, która nadaje głębi smaku i niepowtarzalnego aromatu. W tej roli świetnie sprawdzi się ocet ryżowy, którego delikatny, słodko-kwaśny smak, świetnie wzbogaci każdy rodzaj mięsa, a nawet jego wegańskie odpowiedniki. Jeśli potrzebujesz dodatkowej porcji smaku umami, koniecznie postaw na sos sojowy - wystarczy odrobina, aby marynowane składniki nabrały dodatkowej wyrazistości.
Przygotowując dania na bazie drobiu, wołowiny, wieprzowiny, a nawet tofu, pamiętaj o odpowiednim procesie marynowania. Już 20 minut w ulubionych przyprawach wystarczy, aby nadać Twoim potrawom niepowtarzalnego charakteru, któremu nie sposób będzie się oprzeć. Spróbuj! Gwarantujemy, że poczujesz różnicę.
Jak stosować pasty, oleje i marynaty z całego świata?
Pasty, oleje i marynaty to składniki, które potrafią wprowadzić naszą kuchnię na zupełnie nowy poziom. Dzięki nim możemy w prosty sposób przenieść smaki z odległych krańców świata do własnych domów.
Tego rodzaju składniki wykorzystasz, przyrządzając klasyki charakterystyczne dla danej kuchni świata…ale nie tylko! Zagraniczne pasty z powodzeniem wykorzystasz jako marynaty do mięs czy ich roślinnych zamienników, a nawet warzyw. Aromatyczne oleje świetnie wkomponują się nie tylko w smażone potrawy, ale przyrządzisz z nich również doskonały dressing do ulubionej sałatki lub wzbogacisz nimi domowe sosy oraz dipy.
Wypróbuj kilka zagranicznych propozycji i przekonaj się, że nawet najprostsze danie może nabrać wyjątkowego, światowego charakteru. Wyrusz z nami w kularną podróż, z której nie będzie odwrotu! Wyrwij się z rutyny i spraw aby gotowanie stało się dla Ciebie przyjemnością. To wszystko, z naszą skromną pomocą :)