Słone i słodkie precle
Charakterystyczny kształt precli kojarzy się głównie z drożdżowymi wypiekami, które możemy podziwiać za szklaną witryną pobliskiej piekarni. Niezwykle popularna stała się również ich chrupiąca wersja w postaci wypiekanych precelków niewielkich rozmiarów. Występują one w wielu wariantach i smakach oraz stanowią doskonałą, imprezową przekąskę w sam raz do poczęstowania znajomych. Zagraniczne wersje słonych i słodkich precli możesz zamówić w naszym sklepie internetowym Yummo! Posiadamy produkty amerykańskich marek, takich jak Hershey's i Reese's, które słyną z chrupiących smakołyków w czekoladzie oraz polewie z masła orzechowego. Zanurz dłoń w opakowaniu i ciesz się słoną przekąską z przyjemnie słodkim akcentem!
Sortuj według:
Dlaczego my?
- Z miłości i pasji możecie kojarzyć nas z @nowoscipysznosci
- Szeroki wybór produktów z całego świata
- Darmowa dostawa do Orlen Paczka od 199zł
- Program lojalnościowy doceniamy stałych Klientów
- Szybka wysyłka zamówienia wysyłamy w ciągu 48h
-
25 000+Zrealizowanych zamówień dziękujemy za Wasze zaufanie
Kształt, który podbił świat
Precle to słynny wyrób piekarski, który zdobywa serca ludzi na całym świecie. Cechują się charakterystycznym kształtem przypominającym ósemkę ze skręconym węzłem na środku. Podobno historia ich powstania sięga czasów średniowiecznych, jednak nigdy nie doszło do konsensusu co do miejsca ich pochodzenia. Pewna legenda głosi, że ten rodzaj wypieku powstał całkowicie przez przypadek przez włoskiego lub francuskiego mnicha, który resztki drożdzowego ciasta uformował w kształt złożonych do modlitwy rąk. Tak przygotowanym pieczywem częstowano uczące się modlitw dzieci.
W dzisiejszych czasach precle są przede wszystkim znakiem rozpoznawczym naszego zachodniego sąsiada - Niemiec. To właśnie na terenach tego kraju odbywa się słynny festiwal piwny - Oktoberfest, którego nieodzownym elementem jest właśnie ten rodzaj wypieku, będący świetnym dodatkiem do piwa. To również stąd (a dokładniej z Bawarii) wywodzą się jedne z najpopularniejszych odmian tego drożdżowego wyrobu - precle bawarskie. Charakteryzują się one miękkim wnętrzem i niezwykle chrupiącą skórką, której powierzchnia pokryta jest gruboziarnistą solą.
Precle podbijają świat swoją prostotą i przepysznym smakiem. Nic dziwnego, że ich kształt stał się inspiracją do stworzenia zarówno wielu wariantów tego wypieku, jak i kruchych przekąsek, które z łatwością kupisz w sklepach spożywczych i supermarketach.
Słone precle - przepis na doskonałą przekąskę
Precle są wypiekiem niezwykle uniwersalnym. Duże, małe, drożdżowe, chrupiące - naprawdę jest w czym wybierać. Można je dodatkowo posypać wszelkiego rodzaju ziarnami i orzechami, chociaż najczęściej spotkamy się z tymi, oprószonymi solą morską, sezamem, makiem lub czarnuszką. Ze względu na ich różnorodność mamy możliwość wkomponować je w praktycznie każdy posiłek. Miękkie, drożdżowe precle z solą świetnie nadadzą się jako dodatek do śniadania, lunchu lub podwieczorku. Stanowią doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju past kanapkowych, hummusu, serów i wędlin. Świetnie współgrają z poranną herbatą i są znakomitym dodatkiem do kawy.
Chrupiąca wersja słonych precli idealnie nada się jako szybka przekąska między posiłkami. Małe, poręczne opakowanie zmieścisz w nawet najmniejszej kieszeni torby czy plecaka, dzięki czemu możesz mieć je zawsze przy sobie i zjeść w najbardziej dogodnym momencie. Co więcej, znakomicie sprawdzą się jako poczęstunek dla gości na różnych uroczystościach, jak i podczas towarzyskich spotkań ze znajomymi. Z powodzeniem zastąpią klasyczne chipsy ziemniaczane, orzeszki ziemne, czy pszenne paluszki z sezamem. Podziel się przekąską z innymi lub schrup wszystko sam podczas filmowego wieczoru w domowym zaciszu.
Chrupiąca przekąska w słodkim wydaniu
Nie musisz ograniczać się tylko do wytrawnych propozycji - drożdżowe precle smakują wyśmienicie razem z owocowymi konfiturami, dżemami i innymi słodkimi przetworami. Co więcej, już w procesie wypieku, można użyć dodatków w postaci cukru, miodu, wanilii i cynamonu, a nawet wszelkiego rodzaju bakalii. W wielu miejscach na świecie niezwykle popularne jest podawanie ich własnie w ten sposób. Chociażby w niemieckim regionie Szwabii można spotkać się z tym wyrobem w wersji z gruboziarnistym cukrem i rodzynkami. Również w Szwecji posypują swoje wypieki białym cukrem perlistym, występującym w formie dużych kryształów.
Chrupiącą przekąskę w słodkim wydaniu znajdziemy również na sklepowych półkach w zagranicznych dyskontach. Niewątpliwie jedną z najpopularniejszych wersji tego rodzaju produktu są precle w czekoladzie. Połączenie słonej chrupkości z kakaową polewą to kombinacja, która może pozytywnie zaskoczyć nawet tych najbardziej nieprzekonanych! Rozpływająca się w ustach czekolada doskonale balansuje smak słonych precli. Koniecznie spróbuj produktów marki Hershey's, która jest bezapelacyjnym liderem na rynku słodyczy. W swoim asortymencie, amerykański producent posiada przekąski oblane zarówno mleczną, jak i gorzką czekoladą oraz te w wersji z kremową polewą i dodatkiem rozdrobnionych ciasteczek. Jeśli jesteś fanem słodkich smaków, obowiązkowo zaopatrz się w paczuchę chrupiących precelków, dostępnych w naszym sklepie!
Precle z masłem orzechowym
Rynek amerykańskich przekąsek obfituje w nietuzinkowe kombinacje smakowe. Słodkie precle dostępne w USA są tego idealnym przykładem. Marka Reese's wychodzi z propozycją w sam raz dla wszystkich łasuchów! Ich kultowy produkt - Peanut Butter Dipped Pretzels, to wersja chrupiących precli pokrytych polewą z masła orzechowego i mlecznej czekolady. Orzechowo-czekoladowa polewa doskonale komponuje się ze słonością tej pszennej przekąski.
Amerykanie pokochali to niekonwencjonalne połączenie smaków, co wpłynęło na niezaprzeczalny sukces marki Reese's, a producent może cieszyć się wysoką pozycją na rynku słodyczy. Zamów paczkę precli z masłem orzechowym i przekonaj się, jak bardzo uzależniające mogą one być. Ostrzegamy, że po otwarciu opakowania nie będziesz mógł się od nich oderwać!